okl 2021 07


okl 2021 06

 

Winiarstwo to nierzadko rodzinny biznes. Każdy, kto choć odrobinę zetknął się z branżą alkoholową, słyszał zapewne o Familia Torres. A konsumenci, którzy o tej rodzinie nie słyszeli, niejednokrotnie kupowali należące do niej wina. Są one bowiem dziś dystrybuowane do ponad 140 krajów na świecie. Mas de la Rosa, Sangre de Toro, Coronas, Viña Sol, Viña Esmeralda – to tylko kilka wybranych marek z szerokiego portfolio.
Familia Torres (a dokładniej Jaime Torres Vendrell oraz jego brat Miguel) założyła swoją winnicę w pobliżu Vilafranca del Penedès (ok. 50 km na zachód od Barcelony) w 1870 r. Jednak korzenie rodziny w winiarskich tradycjach sięgają XVI w. Każde pokolenie przekazywało kolejnemu pasję do kultury wina zbudowaną na głębokim szacunku dla Ziemi i tradycji. Z czasem doszła też wiara w innowacyjność. Winnica szybko zyskała uznanie. W 1904 r. odwiedził ją król Hiszpanii Alfons XIII Burbon. Ale to nie bourbony miały być kolejnym trunkiem pod marką rodziny. W 1928 r. rozpoczęto destylację win i produkcję leżakowanej brandy. Obecnie to jedna z najlepiej sprzedających się marek brandy na świecie, ciesząca się też dużym uznaniem wśród barmanów.

W trakcie wojny domowej w Hiszpanii winiarnia uległa częściowemu zniszczeniu, ale na szczęście rodzina zdecydowała o jej odbudowaniu. W 1964 r. po ukończeniu studiów enologicznych we francuskim Dijon kierownictwo techniczne nad winnicą objął Miguel A. Torres. Wkrótce wprowadził on w użytek innowacyjną wtedy technikę zimnej fermentacji, zdecydował też o nasadzeniu w rodzinnych posiadłościach zagranicznych szczepów winorośli. Wzorem praktyki z Bordeaux postawił na dojrzewanie wina w małych dębowych beczkach, co wtedy nie było praktykowane na Półwyspie Iberyjskim.
Jednocześnie rodzina cały czas poszerzała obszar swoich upraw stając się największą w Hiszapnii, ale też wykraczając poza jej granice. W 1979 r. winnice założono w Chile, a w 1982 r. nabyto grunty w Kalifornii, gdzie wkrótce powstała posiadłość Marimar Estate (zarządzają nią siostra Miguela A. Torresa – Marimar Torres oraz jej córka Cristina Torres).
W 1991 r. Miguel A. Torres, po śmierci swojego ojca Miguela Torresa Carbó, został głową rodziny i firmy. Nowy prezes, podobnie jak jego przodek gościł w winnicy króla Hiszpanii – tym razem w 1995 r. w okolice Vilafranca del Penedès zawitał Juan Carlos I.
Familia Torres jest członkiem Primum Familiae Vini, stowarzyszenia reprezentującego 12 najstarszych i najbardziej prestiżowych rodzin winiarskich na świecie. W 1999 r. znany i prestiżowy amerykański magazyn „Wine Spectator” opisał Bodegas Torres jako najważniejszą winiarnię w Hiszpanii, a w 2006 r. „Wine Enthusiast” przyznał jej nagrodę dla najlepszej winiarni w Europie. Z kolei w 2013 r. Bodegas Torres w rankingu „The Power 100”, opracowanym przez brytyjską firmę Intagible Business, uznano za najbardziej rozpoznawalną europejska markę wina. A  brytyjski magazyn „Drinks International” już 6 razy stwierdził (ostatnio w 2022 r.), że to najbardziej podziwiana marka wina na świecie. I tak można wymieniać w nieskończoność… Ale co ważne, równolegle do zaszczytnych tytułów dla winnicy i kadry zarządzającej, uznanie i nagrody zdobywały również same trunki.
Dzisiaj zatrudniają ponad 1,3 tys. osób. Od 2008 r. Familia Torres podjęła aktywne kroki w celu zwalczania kryzysu klimatycznego. Jest też współzałożycielem International Wineries for Climate Action, promującego dekarbonizację sektora winiarskiego. Obecnie na produkcji win koncentruje się już piąte pokolenie rodziny. Ważne funkcje w firmie pełnią Arnau Torres Roselló, Mireia Torres Maczassek i Miguel Torres Maczassek – najbardziej prawdopodobny następca Miguela A. Torresa w roli prezesa.

Rynki Alkoholowe 3/2022

temat 07