okl 2020 12


okl 2020 11

 

Rozmowa z Bastianem Mingersem, dyrektorem Wine & Spirits Messe Düsseldorf GmbH
– organizatorem targów ProWein w Duesseldorfie

— Przygotowania do ProWein 2021, największych i najważniejszych na świecie targów win oraz napojów spirytusowych, idą pełną parą. Skutki COVID-19 oraz obowiązujące obecnie przepisy dotyczące higieny i bezpieczeństwa wymagają jednak działań na wszystkich poziomach. Co zmieni się w 2021 r., jakich adaptacji do nowych okoliczności możemy się spodziewać?

Prawdą jest, że obecne przepisy dotyczące higieny oraz bezpieczeństwa wyznaczają tempo i procedury przygotowań do ProWein 2021. Oprócz wielu innych środków ostrożności w halach wystawienniczych codziennie przebywać będzie mogła tylko określona liczba osób. To jedyny sposób, aby zapewnić przestrzeganie wymaganego dystansu społecznego. I nawet jeśli spodziewamy się spadku liczby odwiedzających – co zapewne nastąpi – możemy przyjąć tylko ograniczoną liczbę odwiedzających. Z tego powodu przedłużymy targi do 5 dni, kierując w ten sposób napływ gości i rozkładając go na dłuższy czas.

— Jakich innych środków higieny oraz bezpieczeństwa mogą oczekiwać wystawcy i odwiedzający targi w ProWein 2021?
Wszyscy będą musieli nosić maski zakrywające nos i usta, a także ściśle przestrzegać zasad higieny rąk. Mamy opracowaną szczegółową koncepcję higieny i bezpieczeństwa, która z powodzeniem była już wdrożona na początku września na Caravan Salon – najważniejszych na świecie targach kempingowych i karawaningowych. Ważne tam było również ograniczenie przepływów odwiedzających do dziennego limitu za pomocą spersonalizowanych biletów.

— Czy obecnie istnieje w ogóle alternatywa dla wdrożenia przepisów dotyczących higieny i bezpieczeństwa oraz wydłużonego czasu trwania targów?
Bardzo dokładnie przyjrzeliśmy się różnym opcjom. Szczegółowo zbadaliśmy np., czy goście branżowi mogą być skupieni według hal, tj. zakresów tematycznych i dni targowych. Początkowo wydawało się to pociągającym pomysłem z wieloma korzyściami. Jednak po głębszej analizie zdaliśmy sobie sprawę, że nie byłoby to ani wykonalne, ani w interesie naszych klientów.

— Na co muszą szczególnie zwrócić uwagę wystawcy na ProWein 2021?
Przede wszystkim wspomnę o być może najważniejszym punkcie: dzięki wydłużeniu imprezy do 5 dni, a jednocześnie ograniczeniu frekwencji do 10 tys. zwiedzających dziennie, układ hal i alokacja powierzchni nie będą wymagały zmiany. Oznacza to, że wystawcy zachowają swoje lokalizacje z targów, które miały odbyć się w 2020 r. Nie będą musieli oni zmniejszać ani powiększać stoiska. Ale sama jego konstrukcja powinna być już dostosowana do nowych warunków.

— Targi ProWein charakteryzują się wysokim odsetkiem specjalistów z całego świata zajmujących się winami i alkoholami. Nie boisz się drastycznego spadku liczby międzynarodowych odwiedzających w związku z dynamicznym rozwojem pandemii?
Niedawna decyzja niemieckiego rządu może mieć tu niezwykle pozytywny wpływ na cały biznes targowy. Ze skutkiem natychmiastowym wystawcy i odwiedzający będą uważani za osoby podróżujące służbowo z ważnych powodów, wjadą więc do Niemiec, nawet jeśli pochodzą z regionu ryzyka. Oprócz negatywnego testu na koronawirusa muszą przedłożyć potwierdzenie swojego udziału w targach. Konkretnie oznacza to okazanie biletu wstępu oraz umówienie się na spotkanie biznesowe z przynajmniej jednym wystawcą na miejscu. Pracownicy wystawiających firm muszą przedłożyć potwierdzenie udziału w targach od organizatora imprezy. To zezwolenie na wjazd dotyczy również obywateli krajów objętych obowiązkiem wizowym. Wiza biznesowa będzie wymagana jak poprzednio, z opłaty wizowej zwolnieni są natomiast pracownicy firm wystawiających.

— Jakich jeszcze zmian można oczekiwać od ProWein 2021?
Kluczową kwestią jest to, że bilety dla zwiedzających będą dostępne wyłącznie on-line. Zakup wejściówek na miejscu stanie się niemożliwy. Rejestracja gości branżowych oczywiście pozostanie niezmieniona, a bilety już zakupione na ProWein 2020 pozostaną ważne i zostaną przeniesione na odpowiedni dzień imprezy w 2021 r. Z tą grupą zwiedzających skontaktujemy się e-mailem pod koniec roku i podamy im konkretne szczegóły. Nadal istnieją pewne otwarte kwestie do rozwiązania, np. dopuszczenie degustacji czy obecność na targach spluwaczek.

— Jakie jeszcze wyzwania stoją przed organizatorami ProWein w najbliższym czasie?
Planujemy unowocześnić wizerunek targów zgodnie z duchem czasu branży winiarskiej i spirytusowej. Na naszej liście rzeczy do zrobienia znajduje się również dalszy rozwój formatów cyfrowych. Pandemia pokazała, że takie narzędzia będą odgrywać coraz istotniejszą rolę w sektorze wina i napojów spirytusowych. Dużym projektem jest też raport biznesowy, który ponownie opracujemy we współpracy z Uniwersytetem Geisenheim. Głównym tematem będzie tym razem oczywiście pandemia i jej wpływ na międzynarodowy przemysł winiarski oraz spirytusowy. Zapewniamy, że ProWein pozostanie u boku branży alkoholowej w przyszłości – tak samo, jak to miało miejsce dotychczas.

— Dziękuję za rozmowę.

Tekst jest opracowaniem redakcyjnym na podstawie informacji prasowej ProWein.

Rynki Alkoholowe 11/2020

temat 12