okl 2019 09


okl 2019 08


 

Zarząd firmy Jantoń, jednego z największych na polskim rynku producentów i dystrybutorów win oraz wyrobów winiarskich, podjął decyzję o zmianie nazwy spółki na JNT Group S.A. Sp.K. Przyjęcie nowej nazwy związane jest z dynamicznym rozwojem firmy oraz jej ekspansją na rynki międzynarodowe. Zmiana weszła w życie z dniem 1 lipca.

Latem rośnie zainteresowanie orzeźwiającymi, niskoprocentowymi alkoholami, dlatego na półkach i w lodówkach przybywa wtedy cydrów, piw smakowych oraz drinków gotowych do spożycia. Cydr, czyli lekki, owocowy, musujący alkohol, wydaje się być idealnym trunkiem na upały, jednak już od kilku lat kategoria ta systematycznie traci na znaczeniu. W 2018 r. klienci sklepów małoformatowych wydali na cydry o 16% mniej niż przed rokiem. W 2018 r. w szczycie sezonu cydry można było kupić w ok. 40% sklepów małoformatowych.

Niskoprocentowe drinki alkoholowe z sokami, rumem czy colą mają już dość mocno ugruntowaną pozycję na polskim rynku, natomiast cydry w ostatnich latach wciąż walczą o zasłużoną popularność. Badania przeprowadzane cyklicznie przez CBM Indicator obejmują cały segment wyrobów alkoholowych, w tym także zwyczaje i preferencje nabywcze klientów dotyczące gotowych drinków niskoprocentowych RTD oraz cydrów. W ramach corocznego, ogólnopolskiego badania zwyczajów konsumenckich i zakupowych na rynku alkoholowym w Polsce, ankieterzy CBM Indicator przeprowadzają testy znajomości spontanicznej i wspomaganej. Cel to zbadanie, na ile dana marka jest rozpoznawalna wśród konsumentów napojów alkoholowych. To właśnie w sezonie letnim wzrasta spożycie tych kategorii, które dają orzeźwienie, a zarazem mają niską zawartość alkoholu.

Krzysztof Jachimczak, prezes zarządu, współwłaściciel i współtwórca Browaru Kazimierz, odpowiadał na pytania Bartosza Bełkowskiego

— Od czego powinien zacząć piwowar domowy, który chce przejść do znacznie większej skali produkcji i mieć swój własny browar?
Najpierw powinien dobrze się zastanowić, czy nie pozostać przy tej mniejszej skali i robieniu piwa w piwnicy lub w garażu.

— Skąd taki pesymizm? Czy to takie niewdzięczne zajęcie?
Wręcz przeciwnie, to zajęcie bardzo przyjemne! Natomiast trzeba wiedzieć, że jest to dość ciężka i wyboista droga do sukcesu, czyli krótko mówiąc własnego browaru, własnego piwa z własnej produkcji.

winexpo 2019


enoexpo 2019