okl 2019 10


okl 2019 09


 

Dr Nemat Naghdaliyev, przedstawiciel handlowy Azerbejdżanu na kraje Europy Środkowej, odpowiadał na pytania Marcina Burzyńskiego

— Niedawno w Warszawie otwarto Trading House of Azerbaijan – Dom Handlowy Azerbejdżanu. Na jakiej zasadzie działa ta placówka?
Dokładnie 5 października 2016 r. Prezydent Republiki Azerbejdżanu Ilham Alijew podpisał dekret w sprawie promocji na dużą skalę lokalnych produktów na rynkach zagranicznych pod hasłem „Made in Azerbejdżan. Dekret ten zawiera 10 różnych mechanizmów wsparcia w celu stymulowania eksportu i promowania marki „Made in Azerbaijan” za granicą. Domy handlowe są uważane za dodatkową zachętę do eksportu naszych produktów poza ropą naftową. Placówkę Trading House of Azerbaijan w Warszawie uruchomiono w Warszawie dokładnie 6 grudnia 2018 r.

— Dlaczego akurat w stolicy Polski? Jakie cele ma realizować placówka?
Podejście Polaków do Azerbejdżanu i jego produktów jest bardzo pozytywne. Ponadto wiemy, że kultura alkoholowa jest w Polsce głęboko zakorzeniona, a kraj ten zajmuje wysokie miejsca w statystykach konsumpcji trunków z procentami. Ze względu na te fakty zdecydowaliśmy, iż Warszawa jest właściwym miejscem do uruchomienia THA. Tym bardziej, że większość wystawianych tam produktów to napoje alkoholowe. Istotna była także inna kwestia – mianowicie biuro przedstawiciela handlowego Azerbejdżanu na kraje Europy Środkowej również mieści się w Warszawie. Zapewniało to dodatkowe wsparcie przy uruchomieniu placówki THA. Azerbejdżan i Polska od dawna mają silne związki polityczne, gospodarcze i historyczne. Główny cel THA to pokazanie azerskich produktów polskim konsumentom, promocja i rozszerzenie ich eksportu nie tylko do Polski, ale także do krajów sąsiednich. Ważne jest także sprawdzenie popytu i analiza reakcji polskich nabywców, zwłaszcza na wino i alkohole wysokoprocentowe.

— Jaki rodzaj alkoholu jest najbardziej popularny w Azerbejdżanie?
Najbardziej popularny azerski produkt eksportowy wśród napojów alkoholowych to oczywiście wino. Historia w produkcji wina w Azerbejdżanie sięga starożytności. Produkujemy wysokiej jakości trunki nie tylko z kaukaskich szczepów wingoron, jak saperavi czy rkatsiteli, ale także z rodzimych szczepów – madrasa i bayan-shira – czy wreszcie z tych najpopularniejszych na świecie – cabernet sauvignon, chardonnay, syrah, riesling i innych. Należy również podkreślić, że Azerbejdżan to jeden z trzech krajów na świecie, gdzie produkuje się wino deserowe ze szczepu merlot. I szczerze mówiąc, jest to jedno z najlepszych win deserowych, jakie istnieją.

— Ile wynosi powierzchnia winnic w Azerbejdżanie oraz roczna produkcja wina? Jakie wina są najchętniej spożywane przez mieszkańców tego kraju?
Uprawa winorośli odgrywała historycznie zawsze istotną rolę w rolnictwie Azerbejdżanu. Teraz mamy 17 tys. ha winnic i każdego roku zbiera się ok. 157 tys. t winogron. Jednak przed zniszczeniem winnic w okresie Związku Radzieckiego w Azerbejdżanie było ponad 280 tys. ha winnic, a roczna produkcja winogron wynosiła ponad 2 mln t. Mamy ponad 50 lokalnych szczepów winogron, ale dzisiaj nie są one wykorzystywane do produkcji wina, ponieważ wciąż są w trakcie odbudowy. Ogólnie rzecz biorąc, Azerbejdżan ma wyjątkową lokalizację do uprawy winorośli, ponieważ jest tam zlokalizowanych aż 9 z 11 głównych typów klimatycznych Ziemi, od subtropikalnych po alpejskie łąki. Możemy więc uprawiać nie tylko azerskie szczepy winogron, ale także europejskie. Chociaż możliwości produkcyjne wynoszą nawet do 100 mln butelek, obecnie roczna produkcja wina w naszym kraju to 15 mln butelek, a 50% z nich trafia na eksport. W Azerbejdżanie najbardziej rozpowszechnioną lokalną odmianą winogron jest wspomniana już madrasa, z europejskich to cabernet, a z kaukaskich saperavi. Ludzie są przyzwyczajeni do picia słodkich i półsłodkich win, jednak w ciągu ostatniej dekady tendencja ta uległa dramatycznej zmianie, a wina wytrawne są obecnie najlepiej sprzedającymi się w Azerbejdżanie.

— Portfolio Trading House of Azerbejdżan obejmuje kilkanaście wódek. Czy wszystkie te wódki to arak? Czy tradycja picia wódki w Azerbejdżanie jest znana od dawna?
Cóż, zacznijmy od tego, że w Azerbejdżanie wódka i arak to właściwie to samo. Arak to tylko tłumaczenie słowa „wódka” na język azerski i nie ma to nic wspólnego z arakiem, który jest napojem anyżowym występującym w Azji Zachodniej. Oprócz wódek produkowanych w Azerbejdżanie bardzo popularne są też te pochodzące z Rosji. Picie wódki w naszym kraju można uznać za nieoficjalną tradycję. Ludzie – zwłaszcza mężczyźni, są bardzo skłonni do jej spożywania podczas specjalnych okazji lub wydarzeń, takich jak wesela, urodziny itp.

— Bardzo ciekawi mnie podejście do brandy i koniaku w Azerbejdżanie. Azerbejdżan słynie bowiem z brandy, ale nazywa się ją tam koniakiem. Tymczasem w Unii Europejskiej nazwa „koniak” jest zarezerwowana wyłącznie dla trunków z francuskiego regionu Cognac. Czy powoduje to problemy z wprowadzaniem produktów na rynki europejskie?
Została tu poruszona rzeczywiście ciekawa kwestia. Brandy to określenie dla wszelkiego rodzaju wyrobów spirytusowych jednokrotnie destylowanych i wytwarzanych ze sfermentowanego soku owocowego. Czym jest zatem koniak? To rodzaj brandy z winogron, która musi być podwójnie destylowana w miedzianym alembiku i dojrzewać co najmniej 2 lata, zanim zostanie zaoferowana do sprzedaży publicznie. Dlaczego ta nazwa jest nadal używana w Azerbejdżanie? W naszym kraju istnieje wiele marek brandy opartych na jabłkach, gruszkach i innych owocach. Często jednak tym bazowym owocem są winogrona, a ponieważ te napoje alkoholowe spełniały wymagania odnośnie koniaków, historycznie określano je w Azerbejdżanie jako „konyak”. Mówiąc o historii, termin „cognac” został zatwierdzony jako chronione oznaczenie geograficzne na mocy prawa Unii Europejskiej od 15 czerwca 1989 r. Jednak Azerbejdżan ma znacznie dłuższą historię produkcji napojów o nazwie „konyak”, która sięga wiele wieków wstecz. Niemniej jednak szanujemy stanowisko rządu francuskiego i prawo UE. Dlatego zmieniamy nazwę naszego „konyaka”, który jest eksportowany do UE i zamiast tego nazywamy go „brandy”. Ale należy pamiętać, że azerbejdżańska brandy spełnia wymagania napoju „cognac”. To bez wątpienia wysokiej jakości trunek o dużej zawartości alkoholu.

— A co z whisky z Azerbejdżanu? Czy musi ona spełniać wymagania 3 lat dojrzewania?
Jeśli chodzi o whisky, Azerbejdżan nie jest powszechnie znany jako jej producent. Mogę jednak zagwarantować, że whisky z naszego kraju spełnia wszystkie ogólnie przyjęte standardy i jestem pewien, iż znajdzie się już wkrótce w miejscu, na które zasługuje!

— Czy Azerbejdżan posiada alkohol typowy tylko dla tego kraju?
Tak, nazywa on się „Çekma arağı”, to rodzaj samogonu. Główna różnica w porównaniu z innymi krajami polega na tym, że wytwarzamy go z nietypowych owoców. Są to: morwa, śliwka, hurma czy dereń. Azerbejdżan jest również znany ze swojego wina z owoców granatu. To trunki półsłodkie lub słodkie. Mają bardzo niepowtarzalny smak. Chętnie piją je młode kobiety, które kochają zapach granatu.

— Jakie marki piwa są popularne w Azerbejdżanie? Dlaczego w ofercie Trading House of Azerbaijan nie ma piw?
Piwo jest bardzo popularne wśród młodego pokolenia w Azerbejdżanie, ale powinienem wspomnieć, że sposób, w jaki spożywa się je w naszym kraju, jest nieco inny niż w Europie. W UE ludzie zwykle piją piwo bez dużej ilości przekąsek, spotykają się w grupie i rozmawiają ze sobą. W Azerbejdżanie jesteśmy bardziej wrażliwi w podejściu do picia piwa z przyjaciółmi. Puby oferują szeroki wybór przekąsek do jedzenia z piwem, takich jak: gotowany groszek, smażony lub normalny ser, pistacje, frytki, nuggetsy, wędzone ryby i wiele innych. Ludzie piją zarówno lokalne, jak i importowane piwo, więc konsumpcja jest mieszana. Jeśli chodzi o eksport piwa, Azerbejdżan ma swoje marki. Nie eksportowaliśmy ich jeszcze do UE. Jednak piwo azerskie jest prezentowane na wystawach, aby zobaczyć reakcję konsumentów i mamy naprawdę dobre opinie na jego temat. Powstał więc plan eksportu piwa do UE. Wdrożymy go w ciągu najbliższych kilku lat.

— W Azerbejdżanie bardzo ważną rolę odgrywa tradycja toastu. Czy mógłby Pan powiedzieć coś więcej na ten temat?
To prawda, wznoszenie toastów na imprezach jest bardzo ważne w naszym kraju. Podczas wydarzeń, ceremonii lub przyjęć ludzie zazwyczaj opowiadają swoje życzenia i błogosławieństwa, wznosząc toast na cześć danej osoby. Towarzyszy temu zazwyczaj kieliszek araku.

— Dominującą religią w Azerbejdżanie jest Islam. Jak to wpływa na konsumpcję alkoholu? Czy są jakieś zakazy lub okresowe ograniczenia dla jego spożycia?
Rzeczywiście, dominująca religia to Islam. Jednak Azerbejdżan nie jest republiką islamską tylko państwem świeckim. Ludzie mają absolutną swobodę dokonywania własnych wyborów. Nie ma zakazów ani nawet jakichkolwiek ograniczeń w spożywaniu alkoholu w oparciu o religię. Alkohol jest sprzedawany w prawie każdej restauracji lub sklepie spożywczym. Oczywiście, statystycznie, konsumpcja alkoholu spada w miesiącach, które są ważne w religii islamskiej, takich jak ramadan. Jednak nawet wtedy nie stosuje się żadnych ograniczeń wobec wolnej woli mieszkańców.

— Dziękuję za rozmowę.

Rynki Alkoholowe 5/2019

enoexpo 2019